Categories
Blogg

Så här designade jag mitt nya matbord

Det kan vara en rolig och givande upplevelse vid designe dit eget matbord. Ikke alene får du et unikt møbel, som ingen andra har, men du vill också se precis, hur det är blivit tillverkat, och vilka material der är brugt. I denna artikel kommer vi att gå igenom processen med att designa och bygga ditt eget matbord från bunden. Lad os komma i gänget!

Val av material

Materialet till detta bord är viktigt och det första steget till att bygga och designa ditt eget bord. Et solidt bord i trä är mycket populärt, som kallas for et plankebord. Et plankebord är populärt, eftersom man köper och designat bord, som ofta är handproducenter och därmed unikt. Men när det kommer till val av trä, så är det viktigt, att du väljer et träsort, där passerar in i din bostad och din smak, naturligtvis.

Trætyper

Eg – Egetræ är en mycket populär träsort till plankeborde, eftersom det är hållbart och har en vacker åring. Det är också en smule dyrare än andra träsorter. Eg er lyst, og hvis du önskar et lyst træbord, så er det eg, du skal titta efter.

Ask – Ask är ett billigt alternativ till egetræ och har stadig en vacker trästruktur. Ask är också en smule mer flexibelt end eg, vilket betyder, att det är mindre tilbøjeligt til att gå i stykker.

Fyrretræ – Fyrretræ är det mest overkommelige træ til plankeborde. Det er också det letteste af alle træsorterne, hvilket gør det nemt at flytta rundt, hvis du har brug för det. Fyrretræ är också mycket let at bejdse og male, så du kan verkligen personliggöra dit bord med denna träsort

Välj de rätta borden

Det nästa steg är att välja de riktiga bordsben. Denna del är viktig, eftersom benene ska bära hela bordets vikt och ska vara starka nok til att kunna göra det. Det finns många olika typer av bordben på marknaden, så det är viktigt, att du tar dig god tid och väljer dem, där passerar bäst till dina behov. Det finns många tidigare för utseende, som både är original bordben, trapezformade stjerneformet och många andra. Du kan välja den typ bordben, där passerar bäst i din stil och eventuel till din spisebordsstole.

Ydermere ska du också tänka på bordets form, om det ska vara firkantet eller runt. Højden, bredden och længden och så ska du naturligtvis hitta det rette bord till den rette pris.