Categories
Blogg

Sanningen om liktornar: Vad de är och hur man blir av med dem

Liktornar är ett vanligt fotproblem som kan uppstå på tårna eller fotkulan. De orsakas av tryck och friktion från skor, vilket leder till utvecklingen av en förtjockad hudfläck. I det här blogginlägget kommer vi att berätta vad liktornar är, hur de uppstår och hur du kan bli av med dem!

Vad är liktornar?

Liktornar är små cirkulära eller konformade fläckar av förtjockad hud. De har vanligtvis en central kärna som kan vara hård och smärtsam, omgiven av ett mjukare område. Liktornar kan dyka upp på toppen av tårna, mellan tårna, på fotbollen eller till och med på hälen. Även om de kan vara fula, är liktornar inte smittsamma och leder inte till andra hälsokomplikationer. Men om du har en liktorn under foten, så måste du ta itu med den, inte ignorera den.

Behandling av liktornar

När det gäller att ta bort befintliga liktornar finns det några alternativ. Du kan köpa produkter för att ta bort liktornar över disk, som t.ex krämer, salvor och plåster som innehåller salicylsyra eller andra aktiva ingredienser utformade för att mjuka upp huden och hjälpa till att ta bort pormaskar. Hitta den på https://fotvårdsprodukter.se. Om dessa medel inte fungerar kan du behöva träffa en fotterapeut för professionell behandling. Det kan handla om att ta bort de döda hudcellerna med specialverktyg, använda skräddarsydda ortoser för att omfördela trycket på dina fötter, eller ordinera steroidkrämer för att minska inflammation och smärta.

Gå till en fotterapeut

Om du inte själv kan bli av med dina liktornar bör du boka tid hos en specialistfotterapeut. De har rätt verktyg för att ta bort majsen så att smärtan minimeras. Om majsen inte behandlas kan den gräva sig djupare ner i foten och orsaka ytterligare smärta. Fotterapeuten kan också ge dig råd om hur du kan undvika att få fler liktornar i framtiden.

Förebyggande av liktornar

Det bästa sättet att hantera liktornar är att förhindra att de uppstår i första hand. Det innebär att du behöver vidta åtgärder för att minska friktion och tryck på fötterna, t.ex. genom att ha på sig rätt sittande skor, byta strumpor regelbundet och undvika aktiviteter som innebär mycket stående eller promenader kan det vara bra att ta täta fotbad, torka fötterna ordentligt och sedan avsluta med en bra fotkräm.

Om du tar hand om dina fötter och tar hand om dina liktornar kommer du inte att besväras av dem.